Het was gisteren weer Paasveemarkt in Schagen, en dat betekend eigenlijk gewoon veel bierdrinken en bekenden tegenkomen en het was weer supergezellig. Wel een confrontatie met het feit dat heel veel mensen oud worden, ik niet, maar veel mensen wel....

Waar komen de Paasvee markten oorspronkelijk vandaag? 

De oorsprong van paasveemarkten gaat terug tot in de Middeleeuwen en heeft zijn wortels in de agrarische gemeenschappen van Europa. De term "paasvee" verwijst naar de veemarkten die traditioneel werden gehouden in de periode rond Pasen, een belangrijk moment in het agrarische jaar.

Tijdens de Middeleeuwen was Pasen niet alleen een religieus feest, maar ook een keerpunt in het agrarische seizoen. Het was het moment waarop de lente aanbrak, de dagen langer werden en het weer warmer werd. Dit betekende dat boeren hun vee naar buiten konden brengen na een lange winter op stal te hebben gestaan. Het was ook het moment waarop boeren overtollig vee konden verkopen om financiële middelen te vergaren voor de rest van het jaar.

De paasveemarkten boden boeren een gelegenheid om hun vee te tonen en te verhandelen. Mensen vanuit de hele regio kwamen samen op deze markten, niet alleen om te handelen, maar ook om nieuws uit te wisselen, sociale contacten te onderhouden en het begin van het nieuwe seizoen te vieren.

Met de industrialisatie en verstedelijking in de loop van de tijd verloren paasveemarkten grotendeels hun oorspronkelijke agrarische karakter, maar ze bleven bestaan als culturele en sociale evenementen. Tegenwoordig worden paasveemarkten nog steeds gehouden op verschillende plaatsen in Europa, zij het met een meer hedendaagse insteek, waarbij de nadruk ligt op entertainment, streekproducten en traditionele ambachten, naast de veemarkt zelf.
(80/365 - historie chatgpt generated)